logo gene
header

EsdevenimentAurora Bertrana: viatgera literària

Dijous, 30 Març 2017 a les 19:00

Aurora Bertrana, 125 anys del seu naixement. Conferència amb M. Àngels Cabré

Dijous 30 de març a les 19 hores.

Celebrem l'Any Bertrana coneixent de més a prop la figura de l'escriptora Aurora Bertrana. La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2017 com a Any Aurora i Prudenci Bertrana, amb motiu dels 125 i 150 anys del seu naixement. Aurora Bertrana i Salazar (Girona, 1892 — Berga, 1974), va encaminar els seus estudis cap a la música, tot i estar envoltada de literatura i tenir-hi una inclinació ben primerenca. La feina i la família van portar-la fins a la Polinèsia, instal·lant-se a Tahití l’any 1926.

Des d’allà comença a escriure reportatges i també el seu primer llibre Paradisos oceànics (1930) sobre la seva experiència viscuda. Al retorn a Catalunya inicia una etapa política d’intensa activitat i lluita per la promoció dels drets de les dones. La seva inquietud la porta fins al Marroc per conèixer la situació de la dona al país, que recull a la seva obra El Marroc sensual i fanàtic (1936).

Amb l’esclat de la Guerra Civil col·labora al costat de la República fins que, l’any 1938, s’exilia a Suïssa d’on no en tornarà fins els anys 40. De nou a Catalunya reprendrà la seva tasca d’escriptora. Aurora Bertrana fou una dona culta, independent i emprenedora, que va anar més enllà de les convencions socials de l’època que li va tocar viure.

M. Àngels Cabré és escriptora, crítica literària i directora de l'Observatori Cultural de Gènere.
Lloc: