logo gene
header

Notícia


10
Agost
2017


Bertrana de capçalera: un cercador d'articles a la premsa d'Aurora i Prudenci Bertrana

La Biblioteca de la Universitat de Girona posa a l'abasta una eina per consultar els articles a la premsa dels dos autors

Bertrana de capçalera: un cercador d'articles a la premsa d'Aurora i Prudenci Bertrana


En el marc de l’Any Bertrana, que se celebra aquest 2017, la Biblioteca de la Universitat de Girona ha endegat un projecte per recollir les referències i les còpies digitalitzades dels articles a la premsa de Prudenci i Aurora Bertrana. El punt de partida del projecte van ser els centenars d’articles que, dins les publicacions o retallats,  sovint anotats o fins i tot manuscrits es trobaven al Fons Bertrana, que es conserva a la UdG.

A partir d’aquest fons, davant l’absència d’un repertori complet, utilitzant fonts diverses i gràcies a la digitalització de gran part de la premsa catalana a portals com ARCA, Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, Premsa digitalitzada de l’Ajuntament de Girona..., la Biblioteca de la UdG ha construït una base de dades que vol recollir i donar accés a l’obra periodística d’aquests dos grans escriptors gironins.

En el cas de Prudenci Bertrana, amb una obra ingent en quantitat (s’han recollit ja més de 1.300 col·laboracions a la premsa), la tasca ha representat un buidatge sistemàtic de les publicacions que va dirigir o en les quals va col·laborar. Per a Aurora, la base de dades recull ja la totalitat dels seus articles i cròniques dels anys 20 i 30, moltes relacionades amb els seus viatges a la Polinèsia i el Marroc.

La base de dades permet cercar i llistar els articles per diferents criteris: títol, data, diari/revista o sèrie. Lla major part dels articles els podem llegir en pantalla, a la tauleta o ordinador o imprimir per a la seva lectura o anàlisi en paper.

Bertrana de capçalera vol ser una eina activa, col·laborativa i en creixement que reculli i ordeni l’obra periodística de Prudenci i Aurora Bertrana i alhora faciliti la lectura als lectors i la recerca als investigadors, en un àmbit encara poc conegut i estudiat.

 

Accés a:  Bertrana de Capçalera : Articles a la premsa de Prudenci i Aurora Bertrana