logo gene
header

Notícia


08
Juny
2017


Exposició itinerant "APLECH. Models en vers i prosa. Retrats de Prudenci Bertrana"

Exposició disponible per itinerar

Exposició itinerant "APLECH. Models en vers i prosa. Retrats de Prudenci Bertrana"


 L’exposició pretén mostrar i difondre un fons en col·lecció poc conegut i per contra, molt interessant. A través del conjunt dels 36 retrats, dibuixos al carbó, a llapis o a tinta, de literats de primers del segle XX que Bertrana va realitzar, per encàrrec de l’editorial ens podem atansar a la faceta de dibuixant retratista de Bertrana, evidenciar-ne la seva traça i conèixer els inicis de la seva trajectòria. Però també descobrir una petita joia de bibliòfil, el llibre Aplech pel qual van ser realitzats els dibuixos. Un llibre de lectures per a infants promogut i editat per un altre gironí destacat, Josep Dalmau Carles, que posa en valor els literats d’una època i, sobretot, testimonia la voluntat d’aquell moment de fer de la literatura i l’art un mitja fonamental per a la formació i l’aprenentatge dels més joves.

 La proposta expositiva, promoguda pel Museu d’Art de Girona en col·laboració amb la Diputació de Girona, permet exhibir una part del llegat de Prudenci Bertrana dipositat al Museu d’Art, i atansar-se a la seva faceta de dibuixant. Però esdevé també un vehicle per conèixer la literatura, els intel·lectuals i pedagogs del moment, que van destinar esforç, art i lletra per a convertir-los en vehicle d’aprenentatge i de valorització de la llengua i la cultura catalanes. 

ITINERÀNCIA

La mostra, de petit format, és una adaptació per a la itinerància de l’exposició que es va presentar a l’àmbit 2 del Museu d’Art.

 Si bé és una mostra de petit format, es divideix en tres blocs temàtics que estructuren el discurs:

  •  un primer espai de presentació de l’obra literària Aplech en què es mostrarà un exemplar del llibre i el dibuix original de Joaquim Renart que va servir per a il·lustrar la portada d’aquest llibre
  •  un segon espai centrat a presentar a Bertrana i la seva implicació en l’obra, que presentarà l’autoretrat de l’artista, realitzat per a figurar dins el recull literari, i un fragment del seu text narratiu que es va incloure a l’obra
  • un tercer espai més ampli que mostra els 36 retrats de Bertrana acompanyats de una selecció de text de cada literat. Aquests retrats es situaran en el mateix ordre que es presenten en el llibre.

L’exposició Aplech. Models en vers y en prosa. Retrats de Prudenci Bertrana per a itinerar té dues possibilitats:
A- Itinerància amb obres originals: 36 dibuixos emmarcats que s’exposen sobre 19 mòduls de fusta, llibre original amb urna de metacrilat.

 B- Itinerància amb reproduccions de les obres: 36 reproduccions digitals en alta qualitat que s’exposen utilitzant de suport 19 mòduls de fusta, llibre original amb urna de metacrilat.

Mòduls d’exposició

Per tal que la itinerància de les obres i el seu muntatge sigui senzill i segur es proposa un sistema modular que permet l’adaptació de l’exposició a diferents espais mitjançant uns elements museogràfics.

Aquests elements es poden disposar de forma modular adaptant-se a l’espai expositiu.

Cada mòdul incorpora l’obra original (en l’opció A) o la reproducció digital (en l’opció B) juntament amb la biografia i un text de cadascun dels autors. Els mòduls exposen obres per les dues cares.

 Al dossier de l'exposició s'indiquen totes els especificitats de l'exposició i requisits per acollir-la

Més informació de l’exposició

Museu d’Art de Girona
Tel. 972203834

 

Responsables de la itinerància:
Antoni Monturiol i Sanés Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  
Aurèlia Carbonell Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.