logo gene
header

Notícia


08
Maig
2017


S'inaugura l'exposició "Prudenci Bertrana, pintor" al Museu d'Art de Girona

S'inaugura l'exposició "Prudenci Bertrana, pintor" al Museu d'Art de Girona


El Museu d'Art de Girona se suma als actes de commemoració de l'Any Bertrana i per aquest motiu ha preparat una exposició que mostra la vessant més artística de Bertrana amb la seva faceta com a pintor. A més, ha organitzat un seguit d'activitats per acompanyar l'exposició, que es podrà veure al museu de l'11 de maig a l'1 d'octubre de 2017. A continuació us les detallem totes:

 

EXPOSICIÓ TEMPORAL: "Prudenci Bertrana, pintor"

De l'11 de maig a l’1 d’octubre de 2017

Abans que escriptor, Prudenci Bertrana (Tordera, 1867 – Barcelona, 1941) va ser pintor. De l’art del dibuix i la pintura en va fer el seu primer ofici, i també va ser el seu primer estímul creatiu. Amb motiu de la celebració de l’Any Bertrana, el md’A dedica una àmplia mostra al vessant artístic d’un dels escriptors més destacats del Modernisme i recull bona part de la seva obra pictòrica: dibuixos, il·lustracions, retrats i paisatges. L’exposició ofereix un itinerari ampli per la seva trajectòria artística: des dels primers temptejos —tot buscant un estil propi—, l’obra d’encàrrec i les primeres exposicions, fins al seu retorn a la pintura després d’anys d’abandonament, amb paisatges, especialment del Berguedà i la Cerdanya, que esdevenen un dels principals motius d’inspiració i el fet de pintar-los, un acte d’alliberament.

La comissària de l'exposició és M. Carme Clusellas, i la documentalista, Cristina Ribot.

L'exposició s'inaugurarà el proper dijous, 11 de maig, a les 18.30 h.

Trobareu més informació a: http://www.museuart.com/exhibition/prudenci-bertrana-pintor/

 

CLUBS DE LECTURA del md’A: "Prudenci Bertrana, literatura i art"

A càrrec de Cristina Fernández Casacuberta

S'obren noves sessions del Club de Lectura del md’A dedicades a l’obra de Prudenci Bertrana; diverses propostes de lectura per comentar de manera amena i distreta les diferents obres tot relacionant literatura i art, en el marc de l’exposició «Prudenci Bertrana, pintor», al Museu d’Art, dins l’Any Bertrana. Totes les sessions són gratuïtes i obertes a tothom qui vulgui passar una estona distreta tot parlant de literatura i d’art.

Totes les activitats són gratuïtes, però cal reservar trucant al 972 203 834. Tots els clubs es faran al Museu d'Art i tindran una durada aproximada de 2 hores.

1. Comentari d'una selecció de contes de Prudenci Bertrana 
Dissabte 13 de maig, 17 h

Es comentaran una selecció de contes de l’autor, recopilats dins el volum Tots els contes, en els quals l’art i els artistes tenen un paper determinant. La sessió es complementarà amb una visita a l’exposició «Prudenci Bertrana, pintor», al Museu d’Art, conduïda per la directora, Carme Clusellas, per descobrir l’artista tot relacionant pintura i textos literaris.

2. Comentari de L’hereu, de Prudenci Bertrana
Dissabte 10 de juny, 17 h

Sessió del Club de Lectura del md’A en què es comentarà, de manera amena i dinamitzada, la lectura de la novel·la de Prudenci Bertrana L’hereu. Tot seguit es buscaran referències artístiques a les sales i exposicions del Museu d’Art.

2. Comentari d'El vagabund, de Prudenci Bertrana
Dissabte 8 de juliol, 17 h

Sessió del Club de Lectura del md’A en què es comentarà, de manera amena i dinamitzada, la lectura de la novel·la de Prudenci Bertrana El vagabund. Tot seguit es buscaran referències artístiques a les sales i exposicions del Museu d’Art.

 

VERMUTS D’ART: Visites guiades a les exposicions

Un dissabte al mes, esteu convidats a fer un tastet de la col·lecció permanent o de les exposicions temporals del md’A acompanyats per un expert. S'acabarà el recorregut fent un vermut al jardí del Museu d’Art, on es podrà comentar la visita mentre gaudiu d’un dels espais més atractius de l’antic Palau Episcopal.

Tots els Vermuts d’Art disposen ara del servei d’interpretació de llengua de signes per a persones amb discapacitat auditiva.

Dissabte 10 de juny, a les 12 h. Durada aproximada: 1 h 30 min

«PRUDENCI BERTRANA, PINTOR»
A càrrec de Carme Clusellas, directora del md’A

Una visita comentada a l’exposició «Prudenci Bertana, pintor» per descobrir la faceta artística de l’escriptor. Una proposta per recórrer el seu itinerari pictòric i conèixer els lligams entre l’art de pintar i d’escriure de l’artista, esbrinant secrets i detalls de moltes de les seves obres. Tot seguit, es comentarà la visita mentre gaudiu d’un vermut al jardí del Museu d’Art.

Preu: 4,5 €. Preu Amics del md’A: 2 €.

Es recomana reservar trucant al 972 203 834. Places limitades.

 

NITS D’ESTIU AL md’A: "Josafat torna a casa"

Dimecres 12 de juliol, a les 20.30 h. Durada aproximada: 2 hores. Catedral de Girona i Museu d’Art de Girona

En el marc de les Nits d’estiu del Museu d’Art i dins la commemoració de l’Any Bertrana, enguany els Amics del Museu d'Art han programat una nit ben especial: una visita irrepetible a la catedral de Santa Maria de Girona. De la mà de Josep Pujol, escriptor i professor de l’ESMUC, es farà un recorregut per la novel·la Josafat, de Prudenci Bertrana, amb sorpreses musicals que de ben segur recordareu.

Acabada la visita-espectacle, als jardins del Museu d’Art gaudireu de bones vistes i d’un refrigeri ofert pel Museu d’Art.

Activitat gratuïta per a socis. Preu per a no socis: 4,5 €.

Places limitades. Cal reservar als Amics del Museu d’Art o al Museu d’Art.

 

CICLE LLETRES I ARTS: Visions de Prudenci Bertrana

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i en el marc de l’exposició “Prudenci Bertrana, pintor”, la Institució de les Lletres Catalanes ha organitzat un cicle de conferències en què quatre escriptors llegiran quatre quadres de l’artista. Un joc entre la pintura com a escriptura i la lectura com un acte d’interpretació interartística. És la segona edició del cicle, que en l’anterior ocasió va estar dedicat a Ramon Casas.

Dijous 7 de setembre de 2017, a les 18 h
Nu femení, 1902
Oriol Ponsatí-Murlà
Comissari de l’Any Bertrana

Dijous 14 de setembre de 2017, a les 18 h
Retrat d'Aurora Bertrana, s/d
Bel Olid

Dijous 21 de setembre de 2017, a les 18 h
Retrat d'Eufèmia Salazar, 1892
Cristina Masanés

Dijous 28 de setembre de 2017, a les 18 h
Estudi en gris, s/d
Ramon Solsona

La presentació del cicle anirà a càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona.