logo gene
p header

Biografia


Prudenci Bertrana i Compte

(Tordera, 1867, Barcelona, 1941)

Va estudiar el batxillerat a Girona i un curs d’enginyeria industrial a Barcelona, on es va instal·lar definitivament el 1911 i on va dirigir L’Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia. Va exercir de periodista i de professor de pintura. També va col·laborar a El Poble Català, La Publicitat, Revista de Catalunya i La Veu de Catalunya.

Literàriament es va desmarcar de les modes de l’època. És conegut sobretot per la novel·la Josafat (1906), que no ha deixat de reeditar-se en català durant més de cent anys i que ha estat traduïda a l’alemany, a l’italià, a l’occità, al castellà, al francès i a l’anglès, i pel recull Proses bàrbares (1911). També va publicar els seus primers contes l’any 1898, alguns dels quals han estat considerats dels millors que s’han escrit en català.

La producció contística de Bertrana té tres motius principals: el paisatge, els personatges rurals i els animals. La seva obra novel·lística, estructurada des d’una observació minuciosa i detallada del món, parteix de l’experiència de la pròpia vida com a home i escriptor. És, però, en la trilogia Entre la terra i els núvols —integrada per L’hereu (1931), El vagabund (1933) i L’impenitent (1948)— on es reflecteix més el pòsit autobiogràfic, lligat a les frustracions personals, la més dolorosa de les quals és la mort de tres dels seus quatre fills.

A partir del 1968, per subscripció popular, es va organitzar a Girona el lliurament del Premi de novel·la Prudenci Bertrana, que s’ha convertit en un dels més prestigiosos del gènere.

L’any 1965 va aparèixer a Editorial Selecta un volum amb les seves Obres completes. L’any 2013, Edicions de la Ela Geminada va emprendre la recuperació de la narrativa completa de Prudenci Bertrana, en un projecte 2013-2017, la “Biblioteca Prudenci Bertrana”, format per 10 volums que abasten totes les novel·les (entre elles la inèdita Violeta) i tota la narrativa breu de l’autor.


Actualitzat per última vegada:
Dilluns, 27 Març 2017